• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Digitalni monitoring u službi ishrane pacijenata u bolnicama

10.05.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

 Polovina pacijenata širom sveta ne uzima dovoljno hrane za vreme svog boravka u bolnici uprkos raznovrsnoj ponudi, što uzrokuje nedostatke u ishrani i ugrožava njihov oporavak.

Nutricionistkinje Eva Vincer i Karin Šindler sa Medicinskog Univerziteta u Beču pokazale su da je detaljno proučavanje navika u ishrani kao i ocenjivanje obroka moguće obaviti uz pomoć digitalnog fotografskog monitoringa. Ovi rezultati mogu da upotpune plan terapije koja je prepisana određenoj grupi pacijenata. Studija je objavljena u „Evropskom časopisu za kliničku ishranu“.

DIGITALNI MONITORING
Stacionarni kao i tek operisani pacijenti iz više razloga prekasno uzimaju bolničke obroke: „U zavisnosti od situacije oni mogu da imaju slab apetit ili da ga zbog isuviše ranog služenja jela uopšte nemaju. Za razliku od zdravih ljudi, nedostaci u ishrani kod ovih pacijenata mogu da dovedu do klinički relevantnih problema kao i da negativno utiču na prognozu i lečenje“, objasnila je vođa projekta Šindler. 

Po mišljenju stručnjaka za ishranu kvantitativno i kvalitativno uzimanje hrane treba da se kontroliše, kao na primer da li su pacijenti pojeli čitav obrok ili samo prilog. U okviru digitalnog monitoringa je ujedno moguće da pacijenti obaveste bolničku kuhinju o kvalitetu ponuđenih jela. U bolnici se svakog dana sastavljaju takozvani „Protokoli o tanjiru“ gde se na jednom listu papira unese grafički simbol – tanjir – i označi se da li je pacijent pojeo pola ili na primer četvrtinu tanjira odnosno posluženog obroka.

Loading...

Pročitajte više:

Na odeljenju Opšte bolnice u Beču Eva Vincer je uz pomoć digitalne fotografije izvela pilot studiju kako bi isprobala ovaj novi metod merenja. Ona je u trajanju od sedam nedelja proveravala tanjire dvadeset pacijenata pre i posle završenog obroka. Poslužavnike sa hranom je fotografisala i vagala pre raspodele jela, a merila ih je i nakon jela. Pored toga su pacijenti pomoću „Protokola o tanjiru“ mogli sami da vode evidenciju o količinama hrane koju su konzumirali. Na osnovu poređenja obroka pre i posle konzumiranja, tačno su izračunali koju hranu su pacijenti unosili.

Digitalni monitoring je validan, tačan i primenjiv u praksi. Njime može da se na osnovu nutritivne vrednosti obroka kvantitativno i kvalitativno izmeri količina konzumirane hrane stacionarnih pacijenata. Samim tim terapeutske mere u ishrani kao na primer dodatni unos tečne hrane mogu da se uvedu ranije“, zaključuju nutricionistkinje.

„Prednost ove metode je pre svega kvantitativno i kvalitativno ocenjivanje ostataka hrane. U budućnosti možemo da očekujemo automatizovano merenje hrane tako što bi se poslužavnici fotografisali, a sakupljene informacije prosleđivale nutricionistima“, zaključila je Vincerova.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

B92
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Nutricionizam, Zdrava hrana

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Imate grčeve u nogama? Javljaju se zbog greške koju pravi većina žena

Učestali grčevi u nogama javljaju se kada se ishrana svede samo na unos proteina ili ugljenih hidrata. Kako stigne proleće,...

Ovih 5 namirnica je sve što vam SADA TREBA: Čine ono o čemu svaka žena mašta

Malo je reći da su magične!   Verovali ili ne, vaše telo zapravo ne voli da taloži masti. Da biste mu...

SEDAM zdravih šećera koje možete da jedete, a da ne mislite na kilograme!

Ukoliko baš ne možete, a da ne zasladite svakoga dana bar malo, odlučite se za neke od ovih šećera...  ...

Naučnici stvorili revolucionarni test krvi koji otkriva boju bola

Pacijentima bi, u bliskoj budućnosti, moglo da postane mnogo teže da lažu lekare od stepenu bola koji trpe. Razlog tome...

Kašičicom dnevno ovog začina rešite se viška kila, sala i holesterola

Najnovije istraživanja sprovedeno na iranskom medicinskom univerzitetu Shahid Sadoughi pokazalo je kako je kumin, koji se odavno koristi kao lek...

Close