Dečje gliste

42

Gliste su paraziti koji žive u tankom crevu i najčešće se javljaju u dečjem uzrastu, mada su zarazi podložni i odrasli jer se lako prenosi, pa se istovremeno moraju lečiti svi članovi porodice. Uprkos tome što izaziva strah i gađenje, ova vrsta parazita nije naročito opasna po zdravlje.  

gli

 Postoje dve vrste glista: male, Enterobius vermicularis i velike, Ascaris lumbricoides, dečje gliste, koje se najčešće javljaju kod male dece, tanke su i bele, dužine od 2 do 12mm. Žive u tankom, a jajašca polažu u debelom i slepom crevu, uglavnom noću, a njihovo kretanje izaziva karakterističan noćni svrab. Kod devojčica postoji rizik od prelaska glista u vaginu i polaganja jajašca u toj regiji. Velike gliste javljaju se uglavnom u uzrastu od 3 do 10 godina, mada se njima mogu zaraziti i odrasli. Znatno su veće od malih glista, dostižu dužinu od oko 30cm i žive u tankom crevu domaćina. Međutim, tek izlegle gliste mogu da probiju crevni zid i prodru u krvotok, pa preko srca i jetre stižu u pluća, gde borave dok ne odrastu.Kasnije, preko dušnika,jednjaka i stomaka, ponovo dospevaju u tanko crevo gde ženke nakon oplodnje snesu veliki broj jaja koja se samo delimično izbacuju izmetom.

Loading...

Životni ciklus glista, počev od jajašceta preko larve, pa sve do gliste odvija se u ljudskom organizmu od 2 do 6 nedelja. Ovi paraziti unose se u organizam gutanjem njihovih jajašaca, a prenose se vrlo lako preko prljavih ruku. Jajašca su prisutna u prašini, na posteljini, odeći, nameštaju, igračkama, hrani, vodi, ali su i muve takođe prenosioci zaraze. Dete može stvoriti začaran krug zaraze tako što se češe oko anusa, a zatim ne opera ruke, pa putem hrane ili stavljanjem ruku u usta ponovo unosi jajašca u organizam (autoinfekcija). Na sobnoj temperaturi jajašca mogu da prežive tri dana, što je dovoljno da se inficiraju i ostali ukućani.

Veliki broj ljudi koji je zaražen malim glistama nema nikakve simptome ili je prisutan samo svrab oko anusa koji se, ukoliko se prenese u tu regiju, javlja i oko vagine te je praćen crvenilom. S obzirom na to da ženke noću polažu jajašca, svrab je uglavnom prisutan u to doba I može ometati san. U pojedinim slučajevima prisutni su i muka, gađenje, bolovi u stomaku, sluzavi prolivi. Ako se radi o infekciji velikim glistama, osim svraba, povraćanja, prisustva glista u stolici, bolova u stomaku, nedostatka apetita, mogu da se jave i blago povišena temperature, kao i ozbiljnije plućne smetnje. Veliki broj upletenih glista može dovesti do opstrukcije creva, žučnih puteva, upale žučne kese, pankreasa I slepog creva.

U slučaju infekcije glistama propisuju se adekvatni lekovi, koje ponekad treba da koristi i cela porodica, jer je to jedini način da se spreči širenje zaraze. Lečnje obično daje dobre rezultate.

Komentari su zatvoreni..