• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Da li ste i vi zavisni od lekova za smirenje?

16.09.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Koliko puta ste u vašem okruženju čuli „ne mogu da funkcionišem bez lekova za smirenje“ ili „pijem lekove protiv bolova kao da su vitamini, samo da ne trpim bol“. Nije tajna da smo skloni da razne lekove uzimamo na svoju ruku, bez recepta i bez konsultacije s lekarom. Međutim, često zaboravljamo da je posledica toga vrlo ozbiljna: zavisnost od lekova, a ona je bolest sama po sebi.

Prošle godine je svakom stanovniku naše zemlje u apoteci izdato 12 kutija lekovaPROŠLE GODINE JE SVAKOM STANOVNIKU NAŠE ZEMLJE U APOTECI IZDATO 12 KUTIJA LEKOVAFOTO: SHUTTERSTOCK

– Srbija pliva u sredstvima za smirenje, među kojima su najgori oni iz grupe benzodijazepina. Moj savet je da svi koji imate takve lekove u tašnicama odmah ih bacite. Od njih samo možete da otupite, a istraživanja pokazuju da neki ostavljaju metalne tragove u jetri i vode u demenciju. Zapravo, nemojte nikad sami sebi da određujete terapiju niti da pomoć tražite na internetu. Obratite se lekarima, mi smo tu da vam pomognemo i prepišemo pravi lek – upozorava dr Sanja Kaluđerović, neuropsihijatar.

Na recept izdato više od 600.000 sedativa

U Srbiji se najviše piju lekovi za kardiovaskularne bolesti, pa je u protekloj godini pacijentima propisano čak 42 miliona lekova koji pomažu kod tegoba sa srcem i krvnim sudovima.

– U protekloj godini čak 646.501 osoba je podigla u apoteci neku od terapija iz grupe anksiolitika (dijazepam, lorazepam, bromazepam, alprazolam), odnosno lekova za smirenje, kako ih naš narod naziva. Najpropisivaniji su lekovi za lečenje kardiovaskularnih bolesti, koji čine 50,7 odsto ukupne potrošnje lekova na recept, zatim lekovi za lečenje neurološko-psihijatrijskih oboljenja (oko 13 odsto pakovanja) i preparati za lečenje alimentarnog trakta, pre svega antidijabetici, koji čine oko 9,1 miliona izdatih pakovanja – objašnjavaju u RFZO.

Zloupotrebljavamo kapi za nos i aspirine
ZLOUPOTREBLJAVAMO KAPI ZA NOS I ASPIRINEFOTO: PROFIMEDIA

A da potrošnja lekova u Srbiji raste iz godine u godinu potvrđuju i najnoviji podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). U pitanju su podaci o lekovima izdatim na recept, ali ako se tome dodaju i oni koji se uzimaju bez recepta, najviše aspirin, lekovi protiv bolova i temperature, za prehladu, alergije, kao i kapi za nos, situacija je prilično zabrinjavajuća.

– U 2018. godini broj izdatih pakovanja lekova na lekarski recept za prva četiri meseca ove godine iznosi oko 28,5 miliona pakovanja, što je za oko 4.9 odsto više pakovanja lekova u odnosu na isti period u 2017. godini. Lane je u proseku svakom stanovniku naše zemlje u apoteci izdato 12 kutija medikamenata – kažu u RFZO.

Odvikavanje od lekova može da se obavlja ambulantno ili u bolnici
ODVIKAVANJE OD LEKOVA MOŽE DA SE OBAVLJA AMBULANTNO ILI U BOLNICIFOTO: PROFIMEDIA

Da li se prepoznajete?

Osoba može biti zavisna od jednog ili više lekova koji izazivaju zavisnost, a ona može biti psihička, fizička ili tolerancija na neki lek.

* Psihička zavisnost se stvara zato što lek izaziva prijatno raspoloženje i euforiju.

* Fizička zavisnost nastaje kada neko u dužem periodu uzima određeni lek kako bi sebi olakšao bol ili nelagodnost, recimo, glavobolju, pa nagli prekid uzimanja tog leka izaziva još veće tegobe i nastaje takozvani apstinencijalni sindrom.

* Tolerancija, to jest neosetljivost na lek, jeste stanje kada osoba mora da uzima sve veće količine leka, jer prethodne kod nje više nemaju efekta.

 

PROČITAJTE VIŠE:

Autor: Violeta Nedeljkovićloading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Lekovi, Sedativi

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Moždani udar (šlog)

Moždani udar (šlog) nastaje usled oštećenja krvnih sudova mozga, zbog čega je ishranjivanje tog dela mozga kiseonikom i hranljivim materijama...

Boja i oblik jezika mogu da vas upozore na ozbiljne zdravstvene probleme

Dobro pogledajte svoj jezik s vremena na vreme. Velike su šanse da ne provodite previše vremena posmatrajući i ispitujući svoj jezik,...

Tri VELIKE promene koje se dešavaju kad PRESTANETE da jedete HLEB!

Sigurno ste znali da hleb nije baš najbolji izbor kada želite da smršate. Stoga, kada biste izbacili ovu namirnicu primetili...

Sindrom karpalnog tunela

Ručni zglob je najuži deo tela i vekovima je predstavljao simbol ženske lepote, ali je dokazano da žene sa uskim...

Budite se s trnjenjem u rukama ili prstima: Evo šta je razlog i zašto ovaj simptom ne treba ignorisati!

Možda vam je potrebna i operacija Trnjenje u rukama nakon buđenja, Buđenje s trncima u rukama ili prstima može da bude jedan od prvih...

Close