• Naš tim
 • Marketing
 • Kontakt
 • Powered by Ajaxy

Da li je preporučljivo konzumiranje đumbira u trudnoći?

10.05.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Đumbir se sve više upotrebljava kao terapija u trudnoći koju prate mučnina i povraćanje.

 

Istraživanja su pokazala da je đumbir siguran i učinkovit tretman za jutarnje mučnine. Ali nije sigurno kolika je količina primerena, koje su posledice prekomerne doze i kakve su moguće interakcije s drugim lekovima.

Sveži đumbir je siguran, ali treba pripaziti na veliki unos pripravaka s đumbirovim suvim korenom. Obzirom na to da se đumbir najčešće konzumira kao začin ili u obliku čaja, rizik da ćete ga uneti u organizam u preteranim količinama nije velik.

Nemojte uzimati dodatke ishrani od sušenog đumbira bez konsultovanja sa vašim lekarom, pošto veće koncentracije mogu povećati rizik od pobačaja. Posebno oprezni trebate biti u prvom tromesečju kada se javlja jutarnja mučnina i slabost. Možete uzimati oko jedan gram korena dnevno u dve do četiri podeljene doze.

Koje žene ne bi trebale uzimati đumbir tokom trudnoće?

Razlozi zbog kojih bi ipak trebali izbegavati đumbir za vreme trudnoće odnose se najviše na dodatne lekove koji su vam propisani i njihove moguće interakcije s đumbirovim pripravcima. Posebno je opasno ako je reč o lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi ili onima koji snizuju krvni pritisak.

Savetuje se da žene koje su već imale pobačaj, vaginalno krvarenje, poremećaj zgrušavanja krvi ili koje često osećaju vrtoglavicu u trudnoći ne koriste đumbir. Takođe, on snižava šećer u krvi pa bi ga trebale izbegavati i dijabetičarke.

Razlozi zašto TREBA jesti đumbir tokom trudnoće

Đumbir nije samo sredstvo za olakšavanje jutarnjih mučnina. Nekoliko je razloga zbog kojih bi trebali ubaciti đumbir u svoju trudničku ishranu.

Loading...
 • Đumbir podstiče protok krvi u vašem telu i time pospešuje opskrbu vašeg nerođenog deteta krvlju i materijama koje ona prenosi.
 • Kontroliše nivo holesterola i time smanjuje rizik od visokog nivoa holesterola tokom trudnoće.
 • Jača imuni sistem
 • On ima ključnu ulogu u održavanju nivoa glukoze u krvi. Time čuva majku i pomaže detu da se zdravo razvija.
 • Opušta mišiće i leči iscrpljenost i umor.
 • Leči žgaravice koje su povezane s trudnoćom.
 • Sprečava nadimanje
 • Đumbir je prirodno protivupalno sredstvo te smanjuje upale i oticanje tokom trudnoće.
 • Jača libido i zagreva telo.
 • Poboljšava opskrbu vitaminom C i gvožđem te time podržava vaš i imuni sistem vašeg nerođenog deteta, a smanjuje rizik od urođenih poremećaja.

Iz istih razloga đumbir je poželjan dodatak ishrani i za vrijeme dojenja. Naravno, takođe u malim količinama.

Napomena:

Kako bi odabrali količinu i način unosa, koji je primeren vašem zdravstvenom stanju, najpre se konsultujte sa svojim lekarom.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Đumbir, Trudnoća, Zdravi saveti, Žene, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Kokosovo ulje- Saznajte sve o njegovoj lekovitoj moći

Kokosovo ulje jedan je od najbogatijih izvora zasićenih masnih kiselina. Najveći broj masnih kiselina u ishrani su dugolančane masne kiseline,...

Bebe izlečene od leukemije uz pomoć modifikovanih T ćelija

Grupa britanskih lekara objavila je ove nedjelje da su uspeli da “izleči” dve bebe od leukemije uz pomoć revolucionarnog tretmana...

Rešite se upornog celulita uz ove savete

Celulit postaje jedna od glavnih tema među ženama kada se približavamo letu i bikini sezoni. Borba protiv celulita zahteva vreme...

Posle ovoga patlidžan ćete jesti svaki dan

Patlidžan je jednogodišnja biljka koja važi za veoma korisno povrće, od čijih se plodova prave kuvana, pečena jela. Hemijski sastav...

Čajna mešavina kao rešenje PMS problema

Ova čajna mešavina efikasno pomaže kod neredovnih ciklusa, bolova, grčeva i kod obilnih krvarenja. Na vrlo jednostavan način možete pripremiti...

Close