• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Crna slačica: Pospešuje cirkulaciju krvi i nezamenjiva je u borbi protiv jakog bronhitisa

30.11.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Crna slačica je jednogodišnja biljka razgranate stabljike što doseže visinu više od 1 metra.

Listovi su s peteljkom, celoviti ili različito izrezani. Gornji listovi su glatki, dok su donji manje dlakavi. Na vrhu stabljike i njenih grana razvijaju se sitni žuti cvetovi u obliku grozda. Ljuske su dugačke 2 do 2 1/2 cm i priljubljene su uz stabljiku. U njima se nalaze semenke tamno-crvene do crveno-crne boje.

Stanište: Crna slačica nalazi se kao poludivlja na obalama reka i šljunčanim i peskovitim mestima. Uzgaja se na tlu bogatom humusom.

Lekoviti deo biljke

Za lek se beru zrele ljuske iz kojih se vadi sitno seme tamnosmeđe do crveno-crne boje.

Lekovito delovanje

U slačicinom semenu nalazi se otprilike 25 odsto ulja. U manjim količinama gorušica, pospešuje izlučivanje probavnih sokova i primanje hranljivih materija. Prevelike količine nisu preporučljive jer mogu uzrokovati nadražaj i upalu želuca i creva, a u žena još i smetnje u menstruaciji te upalu jajnika.

Loading...

Slačicino ulje izlučuje se bubrezima i deluje na izlučivanje mokraće, a veće količine mogu izazvati nadražaje bubrega i smetnje kod izlučivanja mokraće.

Najučestalija upotreba crne slačice ili gorušice je spolja, u obliku tzv. slačicinog testa ili paste. Kao sredstvo za nadražaj kože testo, pre svega, deluje intenzivno na cirkulaciju krvi. Pasta je izvanredno lekovita jer prodire duboko u tkivo te podstiče razmenu materija i u dubljim delovima tela.

U tom smislu slačicina pasta upotrebljava se kod akutnih upala zglobova i živaca, upale pluća, kod jakog bronhitisa, upale plućne maramice, veliki kašalj, iscrpljenosti, smetnji u cirkulaciji krvi, upale žučne kese, bubrežnih grčeva, angine pektoris, nadimanja u želucu i crevima te kod hroničnog zatvora.

PROČITAJTE VIŠE:

Izvor: zena.blic.rs, FOTO: WALTHER OTTO MULLER / WIKIPEDIA
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Prirodni lekovi, Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Simptomi opsesivno- kompulzivnog poremećaja

Iako su u mnogim slučajevima simptomi vrlo vidljivi, ima i slučajeva kada osoba nije ni svesna da pati od opsesivno-kompulzivnog...

Svi ih volimo, a tope kilograme i čuvaju zdravlje

Istraživanja su potvrdila da grickanje pistaća može da utiče na težinu. Ove semenke izuzetno su bogate kalijumom, kalcijumom, vitaminima C,...

Zašto nam drhte ruke?

Tremor je, zapravo, nevoljno i ritmičko pokretanje međusobno nepovezanih mišića. Najčešće se pojavljuje u stanju mirovanja, kad su mišići opušteni....

Zdravstvene prednosti kamilice

Kamilica je jedan od najstarijih lekova narodne medicine.  Cvet kamilice poznat je i po prijatnom mirisu. Terapijska upotreba ove biljke...

ZDRAVA I ZASITNA VEČERA KOJA NE GOJI

Ove namirnice možete slobodno da konzumirate za večeru, čine vas sitim, a ne goje! Ako ove namirnice budete jeli za...

Close