• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Čest problem mladih mama

08.07.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ne postoji samo jedan razlog zašto dolazi do postporođajne depresije, koju su stručnjaci nazvali “bebi bluz”.

Najčešći razlozi su fizičke promene – zbog drastičnog pada estrogena i progesterona, kao i hormona tiroidne žlezde, zbog čega se osećate umorno i usporeno. Takođe, promene krvnog pritiska i imuniteta dovode do promena raspoloženja.

Emotivno ćete osećati kao da ste izgubili kontrolu nad svojim životom i bićete u dilemi da li uopšte možete da se starate o bebi.

Takođe, mnogi životni problemi  mladih mama mogu da doprinesu nastanku depresije, briga o drugom detetu, poteškoće sa dojenjem, finansijski problemi, manjak podrške partnera i porodice…

Postoje tri tipa emotivnih reakcija na porođaj:

Blaži oblik depresivnog raspoloženja koji se još naziva postporođajna tuga ili baby blues.

Dešava se između drugog i jedanaestog dana posle porođaja i uzrokovano je divljanjem hormona u telu nove majke. Utiče na 80% žena, bez obzira na socijalno-ekonomski status i porođajno iskustvo. Najčešći simptomi su suze bez nekog očiglednog razloga, promene raspoloženja, preosetljivost, teškoće sa koncentracijom, anksioznost, osećaj obeshrabrenosti i ranjivosti, nemiran san.

Ovo stanje traje od 24 sata do sedam dana. Pošto to nije poremećaj, tretira se snom i odmorom. Bebin otac igra važnu ulogu u ovom periodu, on treba da zaštiti ženu od spoljašnjih uticaja koji bi je mogli uznemiriti i da učini da se ona oseća voljenom i paženom.

Mnoge depresivne reakcije često su uzrokovane umorom. Skoro sve nove majke s vremena na vreme plaču, osećaju frustraciju, izolaciju, krivicu, iziritiranost, zaboravnost ili razne druge simptome povezane sa izmorenošću. Ovi simptomi javljaju se u prva četiri meseca posle porođaja. Osnovna razlika između ovog stanja i postporođajne depresije je što se dešava samo povremeno, odnosno sa pauzama i može se rešiti dodatnim snom, boljom ishranom i dodacima ishrani, podrškom i pomoći u obavljanju kućnih poslova i rekreacijom.

Loading...

Postporođajna depresija je psihijatrijska bolest koja pogađa jednu od deset porodilja i mora se lečiti lekovima i terapijom. U 40 % slučajeva, postnatalna depresija počinje posle kontrole koja se obavlja 6 nedelja posle porođaja. Zbog toga je često teško dijagnostikovati. Malo je tolerancije ili razumevanja za žene koje se ne uklapaju u sliku srećne majke. Dok su neki od simptoma slični depresivnim reakcijama izazvanih umorom i problemima sa ishranom, glavna razlika je u tome što u slučaju postnatalne depresije, ova osećanja su stalno prisutna. Žena može da doživi napade panike, opsesivne misli i fantazije i lako se uznemiri.

Postoji predispozicija za depresiju posle porođaja u slučajevima kada je žena imala prethodne psihološke probleme ili ako su njena majka, tetka ili sestra imale ovaj problem. Ukoliko se ne leči, postnatalna depresija može trajati godinama.

Puerperalna psihoza je izuzetno ozbiljna psihijatrijska bolest koja pogađa oko jednu od hiljadu žena, obično oko dve nedelje posle porođaja. Izaziva jaku emocionalnu uzbuđenost, halucinacije, konfuziju, gubitak pamćenja i opsesivno ponašanje. Hitno je potrebna hospitalizacija. Uz odgovarajući tretman većina žena se u potpunosti oporavi.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Mame, Postporođajna depresija, Žene

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Lekovite strane ulja vučjeg trna

Jedinstveno visok sadržaj masnih kiselina u ulju vučjeg trna i bogatstvo nutrijenata koje sadrži, čine biljku jednom od najzdravijih danas....

Lekovitosti lovorovog lista

Postoji puno različitih vrsta biljaka koje imaju lišće slično lovorovom, ali u ovom tekstu, govorićemo o listu biljke latinskog naziva...

Ostavite pušenje uz ove savete

Osećaj potrebe za cigaretama lako može da se pomeša sa potrebom za hranom što dovodi do lažnog porasta apetita i...

Normalizujte holesterol uz ove savete

Najveći deo holesterola pravi jetra, a iz organizma se uglavnom uklanja preko žuči. Žene se, generalno, bolje od muškaraca nose...

Prirodna sredstva za lečenje kurjeg oka

Kurje oko može nastati na tabanima, stopalu i na prstu. Obzirom na veća zadebljanja na stopalu, na tabanima se može...

Close