• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Botoks

22.11.2013. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Botoks ili Botulinum toxin A je produkt specifičnih bakterija – clostridium botulinum, koje izazivaju trovanje hranom zvano botulizam. Otrov koji proizvode ove bakterije spada medju najtoksičnije, ali nakon farmakoloških obrada u medicinske svrhe koristi se prečišćena, slabo koncentrovana forma toksina kao deo zvaničnih terapija kod mnogih oboljenja.

botoks

Ubrizgavanje botoksa u malim dozama u specifične mišiće od strane edukovanog lekara, blokira hemijske signale i onemogućava preterane kontrakcije mišića, a samim tim i nastajanje bora na regijama lica.

Zašto uraditi tretman botoksom?

Koža lica oslikava pokrete naših mišića usecajući bore. Blokiranjem rada odredjenih mišića, nestaju bore na koži, a već duboko urezane bore značajno se ispravljaju.

Kada je tretman botoksom dobar izbor?

  • Asimetrija kapaka ili obrva.
  • Brazde na čelu.
  • Bore u uglovima i oko očiju.
  • Vertikalne bore na čelu, izmedju obrva kao i bore na nosu i oko nosa.
  • Prevencija nastanka dubokih bora.

Injekcije botoksa se ne apliciraju u mišić podizač obrva, tako da osoba zadržava potpuno prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomeranjem obrva.

Kada injekcije botoksa nisu dobra opcija?

Ne mogu sve bore na licu biti ispravljene ili ublažene botoksom. Injekcijama botoksa se ne mogu ispraviti bore nastale oštećenjem od Sunca. Takodje, nije preporučljivo tretirati linije na donjoj polovini lica. Mišići ove regije značajni su za uobičajene dnevne funkcije i ne preporučuje se da budu oslabljeni.

Ostale indikacije za primenu botoksa

Pored tretmana bora na licu, injekcije botoksa koriste se kod upornih glavobolja, problema sa pokretima očiju i problema sa mišićnim spazmima. Takodje, pojačano znojenje – hiperhidroza, tretira se sa većim razredjenjem botoksa i površnom aplikacijom direktno ispod kože. Na ovaj način se ublažava funkcija znojnih žlezda, a jedan tretman omogućava najmanji period od 6 meseci do 1 godine bez pojačanog znojenja.

Loading...

Da li je bezbedan tretman botoksom?

Injekcije botoksa su potpuno bezbedne kada ih aplicira edukovan i iskusan lekar.

Botulinum toxin A koristi se od 1980 godine za za tretiranje različitih poremećaja mišića u neurologiji i oftalmologiji. 1987 dobio je i odobrenje od Svetske zdravstvene organizacije – FDA za bezbedno i efikasno korišćenje kod uzrasta od 18 do 65 godina u tretmanu blagih i izraženih bora na čelu, izmedju obrva i oko očiju. Do danas postoje samo dva odobrena preparata – Dysport i Botox (Allergan).

Lekar je dužan da pacijentu pokaže bočicu koju koristi za tretman. Ako ne postoji etiketa sa informacijom o poreklu, koncentraciji i roku trajanja, tretman nije siguran i ne treba ga prihvatiti.

Moguće komplikacije nakon tretmana botoksom

Modrica na mestu uboda koja prolazi za pet do sedam dana.
Glavobolja ili mučnina – prolazna za 24 do 48 sati, najčešće pri prvoj aplikaciji.
Privremena slabost mišića i pad obrva traje do 3 meseca i predstavlja grešku lekara.

Rezultati tretmana botoksom

Rezultat primene botoksa primetićete već nakon nekoliko dana ali puno dejstvo nastaje nakon deset dana od apliciranja injekcija.

Aplikacijom umerene količine botoksa zadržava se potpuno prirodan izraz lica, i ni jedan antirid ili krema ne može sa takvim efektom odložiti formiranje i produbljivanje bora na licu.

Dejstvo aplikacije botoksa traje četiri do šest meseci, nakon čega se mišić u potpunosti oporavlja. Nakon toga, tretman se može neograničeno puta ponavljati bez ikakvih kontraindikacija.

Takodje, tretmani mogu biti prekinuti svakog trenutka bez ikakve bojazni da će na licu nastati bilo kakve posledice.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog

dermatološka ordinacija Dermatim, Beograd
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Botoks, Estetska dermatologija

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Lešnici nas štite od raka i bolesti srca

Ljudi koji redovno koriste lešnike u ishrani znatno su manje izloženi riziku da obole od raka ili srčanih oboljenja, pokazala...

Herpes zoster

Herpes zoster je virusna infekcija koju uzrokuje Varičela-zoster virus. To je isti virus koji uzrokuje nastanak ovčijih boginja. Svako od...

Zdravlje iz jabuke

Sveža jabuka sadrži veće količine pektina koji u organizmu apsorbuje vodu i otrove, pa stoga stručnjaci preporučuju barem jedan dan...

Prevencija karijesa kod dece

Decu je potrebno uvek iznova motivisati za redovno pranje zuba. Jedan od načina je bojenje naslaga na zubima. Posebnim tečnostima...

Zumba – plesom do savršene linije

Zumba je najnoviji trend u vežbanju primeren svim uzrastima. Nije važno u kakvoj ste fizičkoj kondiciji, zumba je pogodna za...

Close