• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Bol u ledjima

30.10.2015. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tehnološki napredak, nije doprineo smanjenju učestalosti pojave bola u ledjiima. Bol u ledjima je još uvek česta tegoba koja savremenog čoveka remeti u svakodnevnim aktivnostima. Ranije je glavni krivac za pojavu bola bio težak fizički rad a danas je to sedalni način života uz odsustvo fizičke aktivnosti.

bol-u-ledjima1

Bol u donjem delu leđa ili popularno rečeno krstobolja vrlo često pogađa modernog čoveka. Statistike govore da se 80% odraslih osoba bar jednom u životu susretne sa ovom tegobom. Najčešće se javlja kod osoba između 30. i 50. godine života i to delom kao posledica procesa starenja ali i kao rezultat loših životnih navika koje podrazumevaju malo ili nimalo fizičke aktivnosti.

Najveći broj pacijenata (90%), se spontano oporavi i to najduže u roku od 4 nedelje dok mali broj, njih oko 5% oseća bolove duže od 3 meseca. Bol u krstima pogađa veliki broj ljudi pa je samim tim i uvek aktuelna tema. Ovom temom bavila se i narodna medicina koja nudi brojne prepruke međutim, mnoge od ovih preporuka su se ipak pokazale neuspešnim.

KOJI JE UZROK BOLA U LEDJIIMA?

Loading...

Bolovi u leđima su samo simptom, oni ne ukazuju na uzrok nastanka. Uzrok je jako teško sa sigurnošću utvrditi što često može da predstavlja frustraciju kako lekara tako i pacijenta. Načešći uzroci pojave bola u donjem delu leđa su mišićno koštane bolesti. Bol nastaje kao posledica malih povreda mišića, ligamenata, ili zglobova leđa. Ovom bolu pridonose i loše držanje, slabi trbušni mišići kao i stres. Mišićno koštanu bol je jako teško sa tačnošću lokalizovati jer ima tendenciju širenja od mesta nastanka ka drugim delovima leđa. Tokom dugotrajnog sedenja ili ležanja se pojačava i može biti praćena ukočenošću, grčevima i smanjenom pokretljivošću.

Posebno stanje čija je jedna od karakteristika i bol u leđima je fibromijalgija. Bol je hroničnog karaktera, prećena je napetošću u vratu, ramenima i bokovima a kao dodatni simptomi javljaju se poremećaji sna, anksioznost, jutarnja ukočenost i umor.

Bol u donjem delu leđa može se javiti i kao posledica pritiska diskusa na nerv išijadikus. Bol je probadajućeg karaktera i praćena je bolovima u natkolenici duž jedne noge do ispod kolena. Ovo stanje poznato je kao „išijas’’.

Bolesti kičme poput: spondilolisteze, uklještenja diska (discus hernia), lumbalne spinalne stenoze, ređe se javljaju u odnosu na mišićno koštane bolesti, također mogući uzroci bola u leđima.

Spondilolisteza nastaje kada jedan od pršljenova isklizne sa svog mesta što se najčešće dešava prilikom povreda. Može proći asimptomatski i dijagostikovati se „usput” kada se rendgenski pregled uradi iz nekog drugog razloga a može se manifestovati bolom koji je karakterističan za išijas. Vrlo se često javlja u adolescentnom periodu.

 

pharmamedica
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Bol u ledjima, Bolesti kicme, Diskus hernija, Fitness, Fizioterapija, Sportska medicina, Trebate znati

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Psihijatrijske bolesti i rizici po potomstvo

Iako nasleđe igra veliku ulogu kada su u pitanju duševni poremećaji, na razvoj ličnosti i bolesti značajan uticaj imaju i...

Uz ovaj recept metastaza se povlači

Napitak eliminiše iz organizma i teške metale i radionukleide, kao i ćelije tumora i zaustavlja širenje metastaza Posebno se preporučuje...

Rešite se zapušenih sinusa – Savet

  Najčešći zdravstveni problem kod sinusnih infekcija ili prehlade jeste začepljen nos, što se javlja kao simptom. Međutim ovi zdravstveni...

Zdravstvene koristi ječmene vode

Ječam je žitarica koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima, dijetalnim vlaknima... Sva ove blagodeti lekovite žitarice...

Kako se polnim odnosom prenosi herpes?

Herpes se može pritajiti u organizmu i osoba uopšte ne mora znati da ga ima. No, svejedno može ga preneti...

Close