banner ad
banner ad
banner ad

Bol i napetost u donjem delu stomaka može da ukaže na tumor

10.09.2012. | Postavio | Komentar Više

Šta sve treba da znate o miomima

miom
Nepravilna i obilna krvarenja, napetost u donjem delu stomaka i anemija često mogu da budu posledica mioma. Miomi ili dobroćudni tumori pogađaju oko 25 odsto žena. Tačan uzrok njihovog nastanka i dalje nije poznat.

- Najrasprostranjenija teorija kaže da nastaju bujanjem promenjenih glatkih mišićnih ćelija – objašnjava dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog i vlasnica ginekološke ordinacije “Merida”.
- Miomi se smatraju “estrogen-zavisnim” tumorima, što znači da njihov rast može da zavisi od promene nivoa estrogena u telu – dodaje ona.

Simptomi

Doktorka Vasiljević kaže da miomi mogu da imaju simptome, ali nije pravilo. Simptome daje svega 35 odsto mioma.
Simptomi su sledeći:
- nepravilna i obilna krvarenja iz materice čija je posledica anemija koju je obično teško lečiti
- bol
- napetost u donjem delu stomaka koja nastaje zbog pritiska mioma na okolne organe i strukture; ukoliko je tumor veliki, može da izazove venski zastoj i trombozu, kao i poremećaj pražnjenja debelog creva
- neplodnost (dva do 10 odsto neplodnosti nastaje zbog mioma)
- spontani pobačaji – javljaju se dvaput češće kod žena sa simptomima mioma.
Miomi bez simptoma otkrivaju se slučajno prilikom pregleda.

Dijagnoza

Za dijagnozu mioma potreban je detaljan razgovor s lekarom koji uključuje davanje informacija o trenutnim simptomima, kao i o dotadašnjim bolestima, porodičnim bolestima i navikama.
Nakon toga sledi ginekološki pregled koji se može dopuniti digitorektalnim pregledom (pregled zadnjeg dela debelog creva pri kojem lekar uvlači kažiprst i pregleda njime). Koristan je i ultrazvučni pregled. Histerosalpingografija (metoda kod koje se kontrastna tečnost ubrizgava u matericu i jajovode), pa se snima rendgenskim aparatom; dobije se slika unutrašnjosti tih organa. Histeroskopija (posmatranje unutrašnjosti materice optičkim instrumentom).

Lečenje

Miom nije isti kod svake žene, pa zato lečenje zavisi od niza faktora – od godina, broja porođaja, da li je žena trenutno trudna ili priželjkuje trudnoću, od simptoma, smeštaju tumora, opštem zdravlju pacijentkinje i postojanju komplikacija u samom miomu ili u drugim organskim sistemima.
Anemiju je svakako potrebno lečiti, a tretman samog mioma zavisi od navedenih faktora.
Mali miom, bez komplikacija i simptoma, može da se leči hormonski (anGnRH – analozi gonadotropin oslobađajućeg hormona). Ovim lečenjem postiže se smanjenje mioma kod oko polovine pacijentkinja, što je često dovoljan terapijski učinak. Učinak ovog lečenja je smanjenje koncentracije ženskog polnog hormona, estrogena, što može da dovede i do neželjenih simptoma – kao da je žena u postmenopauzi. Učinak smanjenja pomoću anGnRH je, nažalost, samo privremen. Koristi se ukoliko žena želi da ima još dece ili ukoliko iz bilo kojih razloga ne može da se uradi hirurški zahvat.

Veliki miom, koji uzrokuje simptome i razvija komplikacije, preporučljivo je operisati. Može da se odstrani samo miom (miomektomija) ili cela materica (histerektomija), što zavisi takođe od navedenih faktora i ženinoj želji za još dece.
Miom u trudnoći je poseban problem i potrebna je dobra procena mogućih posledica hirurškog zahvata kao što su pobačaj ili prevremeni porođaj.
Miome kod žena u postmenopauzi ili neposredno pre nje, ukoliko ne izazivaju simptome ni komplikacije, ne treba operisati. U postmenopauzi se, naime, gubi estrogensko dejstvo, pa je rast mioma usporen ili se zaustavlja.

Ishrana i miomi

Brojna istraživanja su pokazala direktnu vezu između ishrane bogate mastima i siromašne biljnim vlaknima sa porastom nivoa estrogena. Smatra se da bi ishrana žena koje imaju miome trebalo da bude vegetarijanska ako žele da smanje ili zaustave rast postojećih mioma. S obzirom na hormonsku zavisnost mioma, svakako bi trebalo uvesti sledeće izmene u ishrani:unositi u organizam što više vlakana biljnog porekla: celovita zrna žitarica kao zob, proso, heljda, smeđi pirinač. Soja i pripravci od soje su najbolji izvor fitoestrogena, koji su prirodna zamena za estrogen koji proizvodi telo. Više zelenog povrća i mahunarki (grašak, sočivo).
Redovno primenjivati detokscikaciju jetre izbegavanjem toksina (alkohol, kafa, rafinisani šećer). Izbegavati crveno meso i redovno vežbati. Potporu pružaju i vitaminski suplementi vitamin C i vitamin E.

 

 

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Bolesti, Ginekologija, Trebate znati, Žene

avatar

O autoru ()

Novinar

Ostavite Komentar

You must be Prijavi se ostavi komentar.

banner ad
banner ad
23081974
x
Prijavite se na Newsletter

Unesite svoju e-poštu i pratit ćete naše najnovije vesti