• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Biljka petrovac koja leči čoveka koji se oseća kao da mu se kosti lome

20.06.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Višegodišnja zeljasta biljka Petrovac (Agrimonia eupatoria) ima široku lepezu delovanja i veoma je zastupljena u narodnoj medicini.

Zbog efekasnosti kod određenih bolesti zovu je i ranjenik, kostolom, sitni i ovčiji čičak, trava celog sveta…
Naročito se koristi za rane koje teško zarastaju, posebno kod ginekoloških ranica i mioma, polipa i unutrašnjih krvarenja. U čajnim mešavinama sa hajdučkom travom i virkom smanjuje obilne menstruacije i zaustavlja krvarenje hemoroida. Ime kostolom je u narodu dobila jer leči čoveka koji je tako bolan da oseća da mu se „kosti lome“.

Na našem podneblju je najviše rasprostranjen na Fruškoj gori, Titelskom bregu, Vršačkim planinama, severoistočnoj Bačkoj i jednom delu Srema. Uspeva na slabije hranljivim zemljištima, ali i ekstremno sušnim.

Najviše raste na obroncima livada i u šumi, mada je rasprostranjena i na sušnim livadama, kamenjarima i pored puteva. Žutim cvetovima poput klasja, na stabljikama visine do metar, prekriva polja od juna do avgusta.

Od nje se pravi čaj od nadzemnog dela biljke koji se sakuplja u cvetu. Dobri poznavaoci tvrde da je u lekovite svrhe najbolje brati oko 12. jula, kada se slavi praznik apostola Petra po kojem je i dobila ime. Naš narod veruje da je svaka biljka koja nosi ime sveca ili Bogorodice posebno lekovita, a u slučaju petrovca je to i zvanično potvrđeno.

Od blagotvornih sastojaka, najviše sadrži tanine, nikotinsku, palmitinsku, stearinsku i kremenu kiselinu, kao i flavonoide, triterpene, gorke materije, etarsko ulje, vitamine C, B1 i K.

Osim što efikasno deluje na različite rane, uspešna je kod upale creva i dijareje. Pomaže kod upala mokraćnih puteva, sprečava noćno mokrenje, reguliše nivo bilirubina kod žutice, snižava temperaturu. Kod kašlja podstiče sekreciju i smiruje upalu grla. Čaj se koristi i za vaginalno ispiranje. Leči i kožne promene izazvane alergijskim reakcijama i dermatitis.

Čajna terapija se preporučuje i osobama koje pate od hroničnog umora, bezvoljnosti i malaksalosti ili su pod stresom tokom dužeg perioda. Ove osobe često imaju i poremećaj u varenju, nadimanje i neformirane stolice, nesanicu i pospanost u kasnim jutarnjim i popodnevnim satima.

ČAJ ZA SVE

Univerzalni čaj od petrovca se sprema tako što se supena kašika prelije sa 2 decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Potom se čaj procedi i pije nezaslađen, tri puta dnevno pre jela, uvek sveže spravljen.

Posebno se preporučuje pevačima, predavačima i osobama koje mnogo naprežu glasne žice. Za ispiranje grla je najefikasniji čaj od po jedne supene kašike petrovca, žalfije i crnog sleza.

Mnogi su pročitali i ove tekstove:

(Kurir.rs/Novosti)
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Petrovac, Prirodni lekovi

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
LICE ĆE VAM ZABLISTATI! Tri noći zaredom nanesite OVAJ domaći serum! (RECEPT)

Svi želimo da imamo lepu i zdravu kožu, ali zbog različitih životnih navika i spoljašnjih uticaja, to nekad nije lako...

NAJLEKOVITIJA BILJKA NA SVETU: Nema šta ne leči, a u Srbiji RASTE KAO KOROV (RECEPT)

Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim delovanjem. U cvetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Kinezi...

Prednosti koje dobijate korišćenjem aloje

Iako još nije do kraja priznat tačan način delovanja svih sastojaka od aloje,savremeni naučnici se slažu da se oni sinergijski...

Insomnija nije umišljena bolest, uzrok je u genima

Insomnija se često veže za stres ili anksioznost, ali je novo istraživanje pokazalo da uzrok nesanice može da bude genetski....

Recite zauvek STOP gljivicama na stopalima

Stopala nam se tokom leta znoje više nego inače, pa su podložna nastanku gljivica u predelu oko prstiju.   Preporuka...

Close