• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Biljka koja povećava intelektualne sposobnosti

25.04.2019. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Pored toga što povećava intelektualne sposobnosti, gotu kola ( Centella asiatica ) blagotvorno deluje kod raznih duševnih poremećaja (osećaj teskobe, depresija, promene raspoloženja, psihički umor, zbunjenost i šizofrene tendencije).

Orijentalni iscelitelji ovu sposobnost biljke pripisuju posebnoj grupi glikozida (saponin glikozidima).

Naučno je dokazano da hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi) izaziva navedene mentalne poremećaje, a hronična hipoglikemija može dovesti do trajnog oštećenja mozga.

Medjutim, glikozidi osim šećera sadrže još jednu nešećernu komponentu, a to je aglikon koji ipak može biti toksičan, tako da se sa gotu kolom ne sme preterivati.

Obavezno je doziranje prema uputstvu proizvodjača i najbolje je posle upotrebe od 2 nedelje napraviti barem isto toliko dugu pauzu. Osobe starije od 65 godina trebaju uzimati manju dozu.

Loading...

Gotu kola se nikako ne preporučuje za decu. Ne preporučuje se korišćenje uz lekove koji utiču na jetru (kao što su na primer lekovi za snižavanje nivoa holesterola u krvi), jer bi se povećao rizik od oštećenja jetre. Zatim, ne preporučuje se u kombinaciji sa sredstvima koja imaju sedativno dejstvo (kao što je na primer valerijana).

Pošto gotu kola može uticati na povećanje nivoa šećera u krvi, osobe s dijabetesom je ne bi trebale upotrebljavati bez prethodnog razgovora s lekarom. Osobe s istorijom prekanceroznih ili kancerogenih kožnih lezija, kao što su skvamozne ćelije, rakom bazalnih ćelija kože ili melanomom, ne bi trebale koristiti gotu kolu, jer je naučno istraživanje na miševima pokazalo da podstiče rast kancerogenih ćelija na koži.

Visoke doze i preterana upotreba gotu kole kod zdravih osoba može izazvati mučninu, uznemirenost želuca, vrtoglavicu, pospanost ili glavobolju.

PROČITAJTE VIŠE:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Gotu kola, Prirodni lekovi, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Biljka koja leči mnoge kožne bolesti

Koren zdravca vadi se u proleće i jesen a tradicionalno se upotrebljava za lečenje kožnih oboljenja kao što su posekotine,...

Čaj od bele vrbe tera svaku bol

Bela vrba ima veoma slično dejstvo kao što ga ima aspirin, ali nešto slabijeg intenziteta. U odnosu na njega, kao...

Da li ste znali da je ova biljka odlična za bolju cirkulaciju?

Narodna medicina najčešće koristi ruzmarin kao sredstvo za bolju cirkulaciju krvi i podizanje niskog krvnog pritiska. Možda je manje poznata...

Biljka koja provereno umiruje nerve

Hmelj je jako dobar prirodni sedativ, pa se zbog toga koristi kao lek za bolesti nervnog sistema, tačnije za umirenje...

Ovo niste znali o cvekli

Cvekla je prirodni antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant. Sok od cvekle regeneriše jetru i sprečava starenje...

Close