• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Biljka koja čuva vid…

17.02.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Bamija je biljka koja se koristi za mnoge vrste dijeta, a pored toga ima još niz povoljnih svojstva koje pozitivno utiču na celokupno zdravlje organizma.

Poboljšavanje vida je jedan od dejstva koje bamija ima na organizam. Ona je veoma bogata antioksidantima , a njene mahune u svom sastavu imaju vitamin A5 i flavonide.

Povoljno utiče na rad želudca

Bamija deluje umirujuće na celokupan želudac i obnavlja ga, te je samim tim posebno preporučljiva ljudima koji boluju od gastritisa i čirova. Čak i veoma jake kiseline bamija će uspeti da neutrališe i da čak i pored toga stvori zaštitni sloj oko želudca koji će poboljšavati njegov dalji rad. Takođe na taj način pomoću ovog povrća vrlo brzo će da zaraste, pa čak i da nestane peptički čvor ukoliko postoji.

Snažni mišići i jake kosti

Zgrušavanje krvi skoro je nemoguće ukoliko se u ishranu uvrsti bamija, jer ona u sebi sadrži vitamin K i mnoge minerale koji joj u tome pomažu. U svom sastavu ona ima i folate koji u kombinaciji sa ovim vitaminom uspevaju da povećaju i samu gustinu kostiju. Na ovaj način sprečiće se pojave raznih bolesti, a pogotovu osteoporoza koja je česta bojka kostiju.

Protiv anemije 

Kada je reč o malokrvnosti glavnu ulogu igraju kalijum i gvožđe kojim je ova biljak veoma bogata. Preporučljiva je svakodnevna upotreba salate od bamije, jer će se na taj način uneti dovoljna količina da bi se sprečila anemija. Postoje i naučno dokazana istraživanja koja su pokazala da se upotrebom ovog povrća povećavaju crvena krvna zrncai pospešuje stvaranje hemoglobina.

Loading...

Poboljšava rad srca, a to najviše ini tako što ujedno i snižava loš holesterol u krvi

Plod bamije veoma je bogat pektinom i raznim vlaknima, koji će doprineti da se snizi nivo loših masnoća koje se nalaze u krvi. Kada su u pitanju mnoge bolesti srca, kao što je i ateroskleroza preporučuje se upravo konumiranje bamije i njenih plodova.

U trudnoći 

Veoma je hranljiva i u sebi sadrži veliku količinu folata. Postoje i podaci koji tvrde da se konumiranjem bamije može sprečiti spontani pobačaj. U svom sastavu sadrži mnogo vitamina C i A što je veoma važno tokom trudnoće, kao i za razvoj samog ploda. Redovnom upotrebom biljke bamije i majka trudnica i plod biće obezbeđeni kada je magnezijum, gvožđe i kalijm u pitanju.

Protiv šećerne bolesti dijabetisa

Sastav bamije je takav da ona stabilizuje nivo glukoze u krvi, poput insulina. Ova biljka sadrži u sebi specijalnu vrstu vlakana, a to je Eugenol koji će učiniti da se zaustavi porast šećera u krvi. Za osobe koje se bore sa viškom šećera preporučuje se konzumiranje čaja od bamije koji će im dosta pomoći u borbi sa tom bolešću.

Čaj od bamije

Čaj od bamije priprema se veoma lako. Potrebno je samo jednu kašičicu bamije staviti u 2 l vode. Tako pipremljenu smesu ostaviti da odstoji preko noći i nakon toga dobro procediti, najbolje kroz sterilnu gazu. Ovako pripremljen napitak upražnjava se na prazan stomak i bez šećera.

Srodni članci:

 
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Bamija, Bolesti krvi, Dijabetes, Trudnoća, Zdravi saveti

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Super maska protiv starenja kože lica

Maska od brusnice spada među najblagotvornije kada je u pitanju lepota! Čuvajte brusnice koje vam ostanu nakon kuvanja, jer možete...

Provereni pripravci za bolno grlo

Predstavljamo vam prirodne pripravke kojima su naše bake lečile bolno grlo. Napitak od žalfije Prepeći 2 kašike šećera. Kad dobije...

Saveti za pravilnu negu kose

Sušenje kose nešto što gotovo svakodnevno radimo i ovo su grešake koje neprestano činimo što dodatno oštećuje našu kosu. Prerano...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa srcem

Ovo su neki simptomi koje ne bi trebalo da ignorišete. Otečene noge Velika porcija kalorične hrane koju ste večerali, pica...

Važnost puzanja kod beba

Neka deca prohodaju pre nego što nauče da puze, ali bez obzira da li će puzati ili ne treba sprovoditi...

Close