• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Artroza kolena-Simptomi i lečenje

21.12.2015. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Artroza kolena (gonartroza) je izuzetno česta.

k

Može biti primarna ili sekundarna.

Primarna je kada ne postoji ni jedan jasan faktor koji dovodi do promene, a sekundama je posledica nepravilnostu u kolenu kaošto su “0” noge (varus kolena), “X” noge (valgus kolena), nepravilan položaj čašice i dr.

Primarna gonartroza je mnogo češća kod žena, naročito posle četrdesete godine, mnogo češće kod gojaznih osoba i osoba koje imaju problem sa cirkulacijom .Osobe sa gonartrozom češće imaju ravne tabane. Obično je obostrana, mada može biti i asimetrična. Po pravilu tegobe počinju u zglobu između butne kosti i čašice (patelofemoralnom zglobu), a kasnije se nastavljaju na zglob između butne kosti i golenjače (femorotibijalni zglob).

Bol je prvi klinički znak gonartroze. Obično počinje kao bol sa prednje ili unutrašnje strane kolena, mnogo ređe sa spoljne ili zadnje strane, a kasnije zahvata celo koleno. U početku se javlja pri hodu, naročito po neravnom terenu. Javljaju se preskakanja i škripa u kolenima. Ukočenja kolena (blokade) su retke i obično su posledica drugih oštećenja zglobe hrskavice ili meniskusa. Otok kolena i strvaranje veće količine tečnosti u kolenu se javljaju u kasnijoj fazi. Ograničenje pokreta, naročito savijanja se javlja više godina posle početka bolesti. Sa napredovanjem bolesti dolazi do poremećaja u osovini i stvaraju se “0” ili “X” noge (Varus ili valgus kolena). Dugotrajni bolovi i smanjena aktivnost dovode do slabljenja mišića nadkolenice, naročitočetvoroglavog mišića (kvadricepsa).

Loading...

Prvi radiološki (rendgenološki) znaci gonartroze su promene na zglobu između butne kosti i čašice koje se manifestuju kao izraštaji (osteofiti) na zadnje gornjem i zadnje donjem rubu čašice. U zglobu između butne kosti i golenjače prve izrasline su na zadnje gornjem delu golenjače, a zatim na ostalim strukturama kolena. Kod dugotrajnih artroza dolazi do naknadnih (sekundarnih) poremećaja u osovini kolena.

Radiografija kolena uz pomoć nekog kontrastnog sredstva ili vazduha se retko koristi u dijagnostici artroza. Ona može da pokaže oštećenja na zglobnoj hrskavici i drugim delovima kolena. Ne postoje posebne laboratorijske analize. Sedimentacija krvi je normalna, ili kod naknadnih zapaljenskih komplikacija blago ubrzana. Osobine zglobne tečnosti su već ranije opisane.

Lečenje može biti neoperativno (medikamentozno) ili operativno (hirurško). Neoperativno lečenje se sastoji u davanju lekova (tableta, kapsula i drugih oblika) koji smanjuju bol i zapaljenske reakcije, ali se ne daju kortikosteroidni preparati u obliku tableta. Kortikopreparati (kortizon i slični preparati) se daju isključivo direktno u zglob.

Lek koji otklanja bol i obnavlja zglobove,tetive…loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Arteroza kolena, Kolena, Ortopedija, Reumatska obolenja, Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Sprečite pojavu herpesa na vreme- Savet

Herpes na usnama je vrlo neprijatna pojava. Osim toga što nam stvara estetski problem i teško može da se sakrije...

Ove zdravstvene probleme rešite trikovima naših baka

Skoro pa nema kuće u kojoj neko trenutno ne šmrca i kiše. Ove zdravstvene probleme lako možete ublažiti trikovima koje...

Lek protiv anemije

  Ovaj lek protiv anemije se preporučuje svima koji imaju lošu krvnu sliku kao posledicu nekog malignog obolenja, anemija usled...

Promene na koži koje ukazuju na ozbiljne probleme

  Ovo su neke kožne promene koje vam ukazuju da se nešto dešava u vašem organizmu. Tamnija koža na vratu...

Bolesti koje”srivaju” hladni prsti na rukama

Normalno je da su nam prsti na rukama često hladni tokom hladnih zimskih dana i taj problem obično nestane čim...

Close