• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Kupi oglasni prostor
  • Powered by Ajaxy
banner ad

Alergijski bronhoalveolitis

06.02.2018. | Postavio Više
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Alergijski bronhioloalveolitis je zapaljenje plućnog parenhima koje nastaje usled senzibilizacije na antigene or­ganske prašine životinjskog ili biljnog porekla.

 

Zapaljenski infiltrati su u zido­vima alveola, intersticijumu i terminalnim bronhiolama. Alergijski bronhioloalve­olitis je granulomsko oboljenje pluća. Po­znat je u literaturi i kao hipersenzitivni pneumonitis ili ekstrinsički alergijski alve­olitis.

Bolest nije česta i uglavnom obolevaju osobe neatopičari i nepušači. Češće se javlja kod genskih determinanti HLA B i HLA BW 40, kod kojih je autosenzibi- lizacija i inače češća. Za razliku od mno­gih drugih granulomatoznih bolesti (sar- koidoza, kokcioidomikoza), imunopatološki proces je lokalizovan u plućima i nema sistemskih oštećenja. Antigeni mate­rijal mora biti manji od 5 mikrona u pro- meru da bi mogao da dospe u alveole. Ži­votno doba 1 pol nemaju značaja u nastanku bolesti.

Najčešći izazivači alergijskog bron- hioloalveolitisa su antigeni koji pripa­daju bakterijama, gljivicama, životinjskim ekstraktima, biljnim derivatima i lekovima.

U osnovi alergijskog bronhioloalveoliti- sa su mehanizmi humoralnog imuniteta (reakcija imunskih kompleksa) i mehani­zmi ćelijskog imuniteta (granulomatozna hipersenzitivna reakcija).

Javlja se u akutnom, subakutnom i hroničnom obliku.

Akutni oblik

Nastaje u uslovima masivne izloženosti antigenu, ali povremene. Manifestuje se po­višenom temperaturom tela, jezom, drhtavi­com, suvim kašljem, koji počinju 4 do 6 sa­li posle izlaganja antigenu, Što predstavlja kasni tip imunske reakcije, poznat kao Artusova (Arthus) reakcija. Na plućima se ču­ju redak niskotonski vizing i kasnoinspirijumski pukoti.

U laboratorijskom nalazu je periferna neutrofilija, bez eozinofilije, s povišenim nivoom imunoglobulina G, uključujući antigen-specifični imunoglobulin G.

Radiografske nenormalnosti razvijaju se s ponavljanim izlaganjima antigenu i obič­no su u skladu s težinom kliničke slike. Uočavaju se difuzna mesta manje prozračnosti koja prelaze u fina nodulusna ili retikulonodulusna zasenčenja. Ovakve promene mogu biti potpuno reverzibilne ako traju manje od jedne godine. U slučaju da rutinski snimak pluća pokazuje minimalne promene ili da je nalaz normalan, visokorezolutna kompjuterizovana tomografija ima veću osetljivost i specifičnost u otkri­vanju plućnih promena.

Vitalni kapacitet je smanjen, ventilacio- no-perfuzioni odnos poremećen, difuzija smanjena s hipoksemijom.

Lečenje

Izbegavanje antigena:

Ako je moguće, izbegavati udisanje uzročnog antigena, što je najvažnija mera u sprečavanju pojave bolesti, poseb­no u akutnom obliku.

Bronhodilatacijski lekovi:

Koriste se za sprečavanje astmatičnih napada.

Glikokortikoidna terapija:

Indikovana je ukoliko se udisanje uzroč­nog alergena ne može izbeći, kao i kada su simptomi i znaci bolesti izraženi i pro­longirani. Primena dovodi do smanjenja simptoma i znakova i funkcionih nenor­malnosti i verovatno smanjuje tkivna oštećenja. Savetuje se peroralna primena glikokortikoidnih lekova, jer inhalaciona primena ne daje povoljna dejstva.

Napomena

Ukoliko se antigen izbegne i glikokorti­koidna terapija bude primenjena pre na­stanka ireparabilnih oštećenja tkiva, prog­noza je odlična. Nažalost, bolesnik s hroničnim oblikom bolesti, s plućnom fibrozom i pratećom insuficijencijom ventilacije pluća, često dolazi na pregled po prvi put kada se od terapije ne može očekivati mnogo.

Drugima se dopalo i ovo:

loading...

avatar
Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Alergijski bronhioloalveolitis, Bolesti pluća, Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Komentari su zatvoreni !

Read previous post:
Kako se izboriti protiv stresa i nervoze- Saveti

Odaberete li vežbe za relaksaciju ili rad na sebi, nećete pogrešiti. Zdrava opcija su i prirodni lekovi, odnosno lekovito bilje...

Uska povezanost između migrene i depresije

Dve naizgled nepovezane tegobe dele istu genetsku komponentu zbog koje su neke osobe sklonije razvijanju migrena i depresije, pokazalo je...

Spas protiv parandontoze

Uz savete i lečenje vašeg stomatologa specijaliste i uz recepte sa lekovitim biljem koje vam predlažemo, pokušajte da “smirite loptu”,...

Održite jetru zdravom uz ove namirnice

Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lekovi glavni su neprijatelji naše jetre koja u telu ima funkciju filtera...

Đumbir reguliše šećer u krvi

Đumbir je jedan od najpopularnijih začina u svetu. Koristi se za ublažavanje različitih tegoba, uključujući prehladu, mučnine od putovanja, trudničke...

Close