• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Akupunkturni tretman

21.03.2012. | Postavio | Komentar Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Nakon evidentiranog problema, prvi korak u terapiji je odabir akupunkturnog kanala, bilo da se radi o lokalnoj ili sistemskoj bolesti. Zatim se određuje koliko će trebati tretmana, i kada se tretman treba ponoviti.

ak

Tretmani se sprovode iglama napravljenim od plemenitih metala. Broj igala koje se koriste i dubina uboda zavisi od stanja pacijenta i vrste poremećaja. U toku jednog tretmana uglavnom se koristi 6 do 12 igala, iako ih može biti i manje, pa čak i više od dvadeset. Igle se ubadaju u telo od 2 milimetra do nekoliko centimetara dubine, ostaju zabodene uglavnom od 15 do najviše 30 minuta. Za vreme tretmana pacijenti moraju ležati mirno bez pomeranja ruku i nogu, jer pokretanje tela može uzrokovati promenu pozicije igle i neutralisati njeno delovanje, ali i izazvati bol. Na početku tretmana većina pacijenata ima osećaj topline i težine u telu, koji nakon nekoliko minuta prerasta u sveopštu fizičku i psihičku opuštenost. Iako je postupak za većinu pacijenata apsolutno bezbolan, oni osetljiviji ipak osećaju laganu neprijatnost.

Tehnike

Uz klasične akupunkturne tretmane, sve se češće primenjuje i elektroakupunktura, elektropunktura i u zadnjih nekoliko godina laser akupunktura.

Elektroakupunktura predstavlja dubinsku elektrostimulaciju kroz uvedene igle. Elektropunktura prema Voll-u zapravo je metoda koja se izvodi pomoću aparata zvanog EAV organometar, koji je razvio Nemac dr.R.Voll. Koristi se i za terapiju i za dijagnostiku.

Loading...

Laser akupunktura se bazira na delovanju laserskog svetla koje je monohromatsko, polarizovano i koherentno.To je aseptična, neinvazivna i bezbolna metoda, koja ako se pravilno primenjuje nema popratnih štetnih efekata. Usmeruje se na kožu u razdaljini od 0-5 mm i zavisno od jačine lasera, tačke se stimulišu 5 – 30 sec.

U toku tretmana pacijenti navode osećaj toplote, trnce i strujanje kroz telo. Osećaju postepeno smirenje i opuštanje, naročito ako se koristi moderna elektro ili laser akupunktura. Kada je reč o ublažavanju i otklanjanju simptoma, neki pacijenti osećaju značajno poboljšanje stanja već za vreme tretmana, neki neposredno nakon tretmana, dok neki poboljšanje uočavaju tek nakon nekoliko dana. U slučaju da nakon prvih šest tretmana pacijent ne uočava nikakve promene na bolje, preporučuje se pauza u trajanju od nekoliko meseci, a zatim ponoviti tretman.

Rizici

Akupunktura je invazivna metoda i kao takva nosi izvesne rizike. Moguća je pojava hematoma kao posledica slučajnog uboda u cirkulatorni sistem. Povrede nerava se takođe povremeno javljaju, a veoma retko i pneumotoraks. Ukoliko se zanemare pravila dezinfekcije i sterilizacije i upotrebljavaju se korišćene igle može se javiti hepatitis. Pojedini kritičari tvrde da je u pitanju placebo efekat, odnosno autosugestija pacijenata. S obzirom da na akupunkturu reaguju i životinje, ovu kritiku bi trebalo zanemariti.

Autor: dr Dragan Zlatanović

 

 
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Akupunktura, Alternativna medicina

avatar

O autoru ()

Redakcija

Ostavite Komentar

You must be Prijavi se ostavi komentar.

Read previous post:
Kontraceptivna pilula 24+4

Korisnice kontraceptivnih pilula dobro znaju šemu: 21 +7, odnosno tri nedelje uzimam a nedelju dana ne uzimam… Ovakav "ritam" datira...

A možda više volite kombinovano… Jogilates?

Ne brinite, nismo pogrešili - nismo mislili ni na pilates, ni na jogu - mislili smo na njihovu mešavinu, nov...

Hoćete optimalno zdravlje? Ne zaboravite karlicu.

Nema te koske koju hiropraktičar ili osteopata ne mogu da „nameste“, pomislićete. Međutim, čak većina takvih manuelnih procedura doneće samo...

Povrede vrata

Autor: dr sci.med. Milorad Jerkan Povrede-vrata U sportsko medicinskoj praksi u anatomskom pogledu povrede svrstavamo na osnovu intenziteta sportskih aktivnosti:...

Svrha Joge

Autor: Predrag Gnjatić Još od pamtiveka, ljudi su koristili tehnologiju joge u razne svrhe. Međutim, ono što je održalo popularnost...

Close