• Naš tim
 • Marketing
 • Kontakt
 • Powered by Ajaxy

80 odsto mladih majki pati od blage depresije

15.07.2019. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Nažalost, veliki broj žena posle porođaja se bori sa činjenicom da se mnogo toga, nakon dolaska deteta na svet, u njenom životu promenilo.

Iako se poslednjih godina o ovom problemu priča više nego ranije, i dalje postoji stigma onih žena koje odluče da o ovom problemi naglas progovore.

One koje to i učine, brzo saznaju da nisu jedine i same i da se mnogo žena upravo bori sa postporođajnom depresijom. Prema pisanju portala Devetmeseci , čak oko 80 odsto majki se nalazi u blagoj depresiji.

Foto: stokkete/depositphotos

 

Navode i da mlade majke mogu da imaju problem sa spavanjem, da budu plačljive i razdražljive. Savetuju i da čim se naspavaju, da će biti bolje.

Takvo stanje ne traje duže od dve nedelje nakon porođaja.

Šta je postopođajna depresija?

Porođaj dovodi do bujice moćnih emocija, od uzbuđenja i radosti, do straha i anksioznosti, a ovo mešanje raznih osećanja može da dovede do depresije.

Kod oko 10 odsto mama početni bezazleni simptomi se sve više pogoršavaju, što utiče na kvalitet svakodnevnog života. U tom slučaju treba se što pre obratiti stručnim osobama za pomoć, kako bi oporavak kraće trajao.

Ne postoji samo jedan razlog zašto dolazi do postporođajne depresije, koju su stručnjaci nazvali “bebi bluz”. Najčešći razlozi su fizičke promene – zbog drastičnog pada estrogena i progesterona, kao i hormona tiroidne žlezde, zbog čega se osećate umorno i usporeno. Takođe, promene krvnog pritiska i imuniteta dovode do promena raspoloženja.

Emotivno ćete osećati kao da ste izgubili kontrolu nad svojim životom i bićete u dilemi da li uopšte možete da se starate o bebi.

Takođe, mnogi životni problemi mogu da doprinesu nastanku depresije, briga o drugom detetu, poteškoće sa dojenjem, finansijski problemi, manjak podrške partnera i porodice…

Za stručnu pomoć treba da se obratite ukoliko se psihički loše osećate duže od dve nedelje, a simptomi depresije su sve intenzivniji. Kada je u pitanju lečenje postporođajne depresije, nekad je dovoljan razgovor sa bliskom osobom, pomoć supruga ili rodbine oko bebe.

Loading...
Foto: VitalikRadko/Depositphotos

Međutim, u ozbiljnijim slučajevima, obavezan je razgovor sa stručnom osobom, psihologom.

Takođe, ukoliko lekar proceni da se radi o težem obliku depresije, potrebno je koristiti prepisane antidepresive. Što se pre suočite sa problemom i potražite pomoć stručnjaka, to je bolje za vas i bebu.

 

Najčešći simptomi postporođajne depresije su:

 • plačljivi ste i tužni
 • teško se koncentrišete
 • imate probleme sa spavanjem
 • imate smanjen ili pojačan apetit
 • anksioznosti ste
 • stalno menjate raspoloženja
 • povlačite se od prijatelja i rodbine
 • stalno imate osećaj krivice

Vrlo često, neke mame su u paničnom strahu da ne mogu da vode računa o bebi, ili da će je povrediti. Takođe stalno imaju negativne misli.

Autor/Izvor: B92  Foto: Pixabay

 
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , , , , ,

Kategorija: Anksioznost, Depresija

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Selen smanjuje rizik od nastanka raka prostate

Selen je biljka koja je vekovima bila korišćena za čišćenje tela i bila je poznata kao "lek za sve bolesti"....

Ovaj čaj ima posebna lekovita svojstva

Čaj od lista oraha sadrži tanine (poput onih iz zelenog i crnog čaja) i kao njihov izvor odličan je u...

Izborite se sa anksioznošću uz ove savete

Moderan, užurban način života je glavni krivac za pojavu stanja anksioznosti. Anksioznost prati osećaj nelagode koji je potpuno neosnovan i...

Orhitis- česta bolest muškaraca

Orhitis predstavlja zapaljenje jednog ili oba testisa najčešće uzrokovana infekcijom. Orhitis može da uzrokuje veliki broj različitih bakterija i virusa....

Ovo su vrste alergija na sunce

Alergija na sunce je reakcija kože na sunčeve zrake određenog spektra, u određeno godišnje doba, ali i u određeno vreme...

Close