• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

10 ranih upozoravajućih znakova Alchajmerove bolesti

20.07.2016. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Prema najnovijim istraživanjima, ko će oboleti od Alchajmerove bolesti može se predvideti čak 20 godina ranije.

aae

Naučnici sa Instituta Karolinksa otkrili su kako se upala mozga specifična za Alchajmera događa 20 godina pre nego što se pojave prvi simptomi ove bolesti.

Ispituju se lekovi koji mogu usporiti razvoj bolesti i očekuje se kako će biti dostupni već za nekoliko godina.

Oni su proučavali osobe koje dolaze iz porodice sa istorijom ove bolesti, pa stoga imaju i veće šanse da obole. Tako su posmatrali sve promene koje se događaju u mozgu. Svi ispitanici rešavali su testove pamćenja i mozak im je bio skeniran.

Vođa tima Agneta Nordberg objašnjava:

“Upalni procesi se pojavljuju kao povišeni nivoi astrocita u mozgu. Smatraju se najranijim indikatorom bolesti. Astrociti se aktiviraju i dosežu maksimalne količine 20 godina pre pojave prvih simptoma. Potom taj nivo polako opada. Istovremeno, stvaraju se naslage amiloida, koji su u stalnom porastu, sve dok se ne pojave prvi klinički simptomi.”

Istraživanje pokazuje kako je reč o patološkom procesu koji započinje znatno pre, čak 20 godina, ali i što se pojave prvi simptomi i razvije se Alchajmerova bolest.

Ovo istraživanje bi moglo pomoći u usporavanju toka bolesti i ublažavanja simptoma.

Simptomi:

Simptomi Alchajmerove bolesti pojavljuju se postepeno, tokom perioda od nekoliko godina i variraju od osobe do osobe. Prvi simptomi koji se pojavljuju, obično su zaboravnost i blaga konfuzija. Simptomi Alchajmerove bolesti mogu se šire kategorizovati u kognitivne, funkcionalne i bihevioralne/psihičke promene.

Loading...

Kognitivne promene – oslabljena kratkotrajna memorija (oštećeno sećanje na skorašnje događaje, ponavljanje, gubljenje stvari po kući, loša organizacija), teškoće u donošenju odluka, smanjeno razumevanje koncepata vremena i prostora, smanjena sposobnost za učenje i problem u prepoznavanju prijatelja i članova porodice.

Funkcionalne promene – smanjena sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, kao i složenijih zadataka: teškoće u baratanju novcem, teškoće u održavanju lične higijene, inkontinencija, teškoće u oblačenju, neravnoteža i nestabilno kretanje. Konačno, oboleli od Alchajmerove bolesti postaće potpuno vezani za postelju.

Bihevioralne/psihičke promene – pacijenti mogu razviti i poremećaje u ponašanju, kao i psihičke poremećaje, što povećava teret staranja o njima. Mogu razviti i ispoljavati socijalno neadekvatna ponašanja kao što su: deluzije, razdražljivost/agresivnost, depresija/disforija i promene u apetitu/načinu ishrane. Za porodicu i osobe koje neguju bolesnike, posebno je teško da se nose sa promenama u ponašanju i često su razlog premeštanja pacijenta u ustanovu.

10 ranih upozoravajućih znakova:

1. Zaboravljanje koje remeti svakodnevicu
2. Smanjena moć planiranja i rešavanja problema
3. Teškoće u obavljanju poznatih zadataka
4. Dezorijentisanost u vremenu i prostoru
5. Problem sa apstraktnim mišljenjem
6. Problemi u pronalaženju odgovarajućih reči
7. Gubljenje stvari
8. Smanjeno ili slabo rasuđivanje
9. Povlačenje iz društvenih aktivnosti
10. Promene raspoloženja i ličnosti

Mnogima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Alchajmerova bolest, Zdravi saveti, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Lubenica- super rešenje za višak kilograma

Lubenica pomaže kod procesa mršavljenja! Ukoliko se odlučite da detoksikujete organizam lubenicom, najbolje je da detoksikacija traje od 9 do...

Prirodni lek protiv ešerihije koli

Kad svaki lek zakaže, ovaj prirodni lek će definitivno pomoći u lečenju ove uporne bakterije. Kombinacija limuna i peršuna, dodatkom...

Odličan recept za savršenu kožu lica

Maska savršeno čisti kožu lica, uklanja izumrle ćelije, vraća lep ten licu, poboljšava cirkulaciju krvi, oslobađa lice od mitisera. Njena...

Surutkom do lepe i zdrave kose

Pored toga što je vrlo korisna kao piće za sveopšte zdravlje, surutku možete i nanositi na kosu. Vrlo je dobro...

Zdravstvene prednosti koje nam daju maline

Ovim tekstom želimo da vam predstavimo koje sve zdravstvene prednosti nam daju maline.   1. Bogata je antioksidansima Malina je...

Close